Значення дієти при хворобах ревматоїдного характеру, який не контролюється імунною системою. Варто звернути увагу на зміцнення імунної системи та зменшення запального процесу через продукти збагачені елементами та зв’язками, що мають протизапальну дію на організм. Хто обороняє наші організми від хвороб? Це бактеріальна мікрофлора. Саме тут в оболонці кишківника є або повинні бути звичні для організму бактерії, що утворюють бар`єр для антигенів, що доходять в наш організм разом із токсинами. Бактерії, що утворюють бактеріальну флору є незамінними складниками для травлення в нашому організмі. Кожного разу все більше та й більше уваги звертається на діагностику, зв’язану зі зв’язком мікрофлори кишківника та стану здоров`я людини. Зафіксовано зв’язок між мікрофлорою кишківника та некоректною роботою функцій імунної системи, що в подальшому призводить до автоімунних захворювань.
Відсутність бактеріальної рівноваги
Зміни в бактеріальній флорі можуть бути одними із чинників розвитку автоімунних постійних захворювань, в тому числі ревматичного запалення суглобів. До складників, що вибивають з рівноваги бактеріальний стан організму можемо віднести: дієту, стрес, паління, ожиріння, довготривале використання антибіотиків та інших противірусних фармакологічних засобів. Невідповідна дієта, багата на жири та вуглеводи, провокує дисбактеріоз, що, в свою чергу, викликає недостачу мікроорганізмів.
Значення пробіотиків
Важливу роль в імунній модуляції при хронічних хворобах відіграє – пробіотик.
Пробіотики – живі мікроорганізми, які можуть позитивно впливати на здоров’я людини, нормалізувати склад і функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
Дослідження показують що Lactobacillus Casei зменшує запальний процес в організмі, покращує відповідь на лікування та загальне самопочуття. Існує багато дієтичних складників, які при регулярному вживанні мають важливу роль для зменшення запального процесу. Цей механізм діє через блокування синтезу субстанції при запальних процесах. Сильний вплив на запальний процес має подання відповідних ненасичених жирів. Співвідношення Omega6 до Omega3 повинно бути 2/3.
Протизапальна дія Omega3
Де знайти Omega3? В жирах, морських рибах та молюсках. Варто підкреслити, що основним джерелом може служити червоне м’ясо. Як наслідок, довготривалий запальний процес може призвести до утворення в організмі вільних зв’язків, що відповідають за розвиток патологічних процесів, в тому числі деструкції суглобових поверхонь. Важливим складником дієти для людей із ревматичним запаленням суглобів є антиоксиданти. Це всі біоактивні субстанції, що допомагають зменшити деструкційну дію вільних зв’язків, відповідно зберегти суглобову поверхню.
До антиоксидантів можна зараховувати всі вітаміни групи С (порічка, болгарський перець, ківі, полуниця, корінь петрушки, помідор), вітаміни групи Е (рослинні жири, насіння, горіхи) та Beta каротин (морква, гарбуз, червоний перець, зелена фасоля, салат, броколі, помелла), флавоноїди (овочі та фрукти, кава, чай, червоне вино), вітамін D.
Комбінації дієт
Варто підкреслити той факт, що найкращий шлях для доставки мінералів та вітамінів проходить до нашого організму через продукти харчування. Комбінація елементів дієти набагато ефективніше, аніж поодиноке приймання вітамінів. Поодинокі складники, які присутні в яблуках та білій капусті відповідають за загострення больових відчуттів при деяких ревматичних хворобах. Обов`язково слідкуйте за реакцією свого організму і якщо є потреба, то варто зменшити або взагалі виключити споживання деяких продуктів. Крім того, що вітамін D має активний вплив на імунну систему, він не має зв’язку із загостренням ревматичних захворювань, однак може мати вплив на правильне всмоктування кальцію в наш організм. Хворі, що мають хвороби ревматичного запалення знаходяться в групі ризику для хворих на остеопороз та серцево-судинні захворювання, тому що кількість кальцію, магнію та калію впливає на подальший процес перебігу даних захворювань. Сильним протизапальним засобом природного походження є: куркума, імбир та перець чілі.
Піст
Найкорисніший ефект у хворих із ревматичними запаленнями суглобів показує голодування. Позитивний вплив голодування характеризується покращенням суглобової функції, зменшенням больового відчуття та якості життя. Ця методика може бути корисною тільки під безпосереднім наглядом медичного персоналу та по рекомендаціях лікаря. Протипоказом використання цієї методики є: вагітність, годування грудьми, нерегульовані хвороби щитоподібної залози, нирок та печінки. Позитивна динаміка спостерігається при застосуванні вегетаріанської дієти.
На кінець варто підкреслити, що одним із найсильніших чинників, що впливає на загострення ревматичних захворювань є тютюн. При палінні ризик збільшується в три рази та період загострення може тривати до трьох місяців.